Digital tryghed for børn og unge
Børn og unge i sårbare positioner er i særlig risiko, når de færdes på nettet. Derfor investerer TrygFonden og TryghedsGruppens regionale råd i Midtjylland nu i et stort program, der i samarbejde med SUS skal fremme digital tryghed på nye og eksperimenterende måder.
I fællesskab med aktører, der har berøring med børn og unges digitale liv, ønsker TrygFonden og TryghedsGruppens regionale råd i Midtjylland at tage ansvar for at skabe digital tryghed for børnene og de unge, især når de tager deres første skridt i den digitale verden.
Hvorfor et program for digital tryghed?
Trusler, mobning og seksuelle krænkelser. Når børn og unge færdes online, er der stor risiko for at få ubehagelige oplevelser. Og er man barn eller ung i en sårbar position, er man særligt udsat i det digitale liv ifølge rapporter fra bl.a. Red Barnet.
Det vil TrygFondens og TryghedsGruppens regionale råd i Midtjylland nu gøre noget ved. Med 30 mio. kroner og en ny handleplan til at fremme digital tryghed for børn og unge sætter rådet nu gang i en ambitiøs 3-årig indsats i regionen i samarbejde med SUS – Socialt Udviklingscenter.
Ønsket er, at børn og unge i Region Midtjylland i fremtiden skal færdes langt mere trygt i deres online-liv – og at slå en stærkere ring om de mest sårbare børn og unge.
Programmet har først og fremmest fokus på de yngste børn i skolealderen, der gør sig de første erfaringer online. Indenfor denne aldersgruppe er der et særskilt fokus på børn og unge i socialt sårbare familier.
Fra forskningen ved fremhæves blandt andet at:
- Børn og unges brug af skærm stiger. Allerede inden børn fylder 6 år bruger fire ud af ti børn digitale medier 3-4 timer eller mere om ugen og der ses en stigning i tidsforbruget med alderen.
- 69% af børn og unge har haft mindst én ubehagelig digital oplevelse indenfor det seneste år. Det gælder især uønsket kontakt fra fremmede, eksponering for voldsomt indhold og hadefulde eller sårende kommentarer.
- Børn og unge ser ubehagelige oplevelser som en præmis for deres digitale færden.
- Debutalderen på sociale medier er faldende: I dag har 48% en profil på sociale medier, før de fylder 10 år. 94% har én, før de fylder 13 år.
- Jo yngre børnene er, jo mere påvirkes de af de ubehagelige oplevelser: 57% af børn i alderen 9-12 år påvirkes af ubehagelige oplevelser, mens det samme gælder for 44% af børn og unge i alderen 13-17 år.
Det store spørgsmål, som man med projektet ønsker at undersøge, er: Hvordan kan vi gøre den digitale verden tryggere at være i for børn og unge? Hvor dan kan vi ruste børn og unge til deres første skridt i den digitale verden og til et liv, hvor det digitale er en helt naturlig del af det at være barn og ung? Og hvad oplever børnene og de unge selv, de har brug for, hvis det skal være trygt at færdes online?
En invitation til jer
I kan være med, hvis I:
- vil understøtte digital tryghed for børn og unge i jeres nærområde og i regionen.
- vil indsamle børn og unges, forældres og/eller fagmedarbejderes erfaringer med digital tryghed i jeres eget netværk i løbet af februar og marts. Det kan foregå på forskellig vis og i forskellige formater.
- vil deltage i tværgående workshops primo april, hvor I sammen med andre reflekterer over de indsamlede erfaringer og i fællesskab giver bud på, hvilke handlinger det giver anledning til.
- er interesseret i sammen med andre at konkretisere og afprøve ideer, der udspringer af arbejdet i de næste måneder.
Kontakt:
Ring eller skriv til programleder Philipp Pechmann i SUS – Socialt Udviklingscenter og få en snak om programmet og jeres muligheder for at deltage.
Telefon: 3143 4623.
E-mail ppe@sus.dk
Læs mere her: Børn og unge i Midtjylland skal have mere tryghed på skærmen