Tema

LOS: Socialt udsatte er ofre for politisk spil

Det er dybt beklageligt, at nogle af samfundets mest udsatte borgere skal blive taberne i et politisk spil,” siger direktøren for LOS - landets største brancheorganisation for sociale tilbud, Michael Graatang efter socialminister Mai Mercado har meddelt, at forhandlingerne om en styrkelse af Socialtilsynet er strandet. Han opfordrer politikerne til at gå tilbage til forhandlingsbordet.

”LOS havde en klar forventning om, at politikerne stod ved deres mange ord om behovet for en styrkelse af Socialtilsynet. Det handler om de mest udsatte borgere i samfundet. De har krav på, at vi har et stærkt Socialtilsyn, så vi sikrer en høj kvalitet for landets sociale tilbud. Det drejer sig ikke kun om økonomi og regler, men om menneskers hverdag og liv. Så vi havde forventet, at parterne blev siddende ved forhandlingsbordet, til de blev enige,” siger Michael Graatang.

Skylder en forklaring
Styrkelsen af Socialtilsynet har været undervejs længe, efter man allerede ved vedtagelsen i 2013 besluttede, at tilsynet senere skulle evalueres. Men forhandlingerne er blevet langt mere komplicerede end ventet. Michael Graatang frygter, at det er de seneste måneders medieomtale på området, der nu har kastet grus i den politiske maskine

”Nu har vi gennem flere måneder debatteret vilkårene for borgerne på landets bo- og opholdssteder. Politikerne har råbt på handling, og så ender vi med ingenting. De politiske parter skylder som minimum svar på, hvorfor vi ikke kan få en styrkelse af fagligheden i socialtilsynene, en større gennemsigtighed og nogle af de mange andre elementer, som længe lå til at blive en del af en ny reform, og som vil løfte området betydeligt.” siger Michael Graatang.

”De ansatte gør et kæmpe stykke arbejde hver eneste dag. De knokler for et godt samarbejde med borgene. Så skal man også politisk være klar til at give dem de bedst mulige rammer, og her er Socialtilsynet helt afgørende. Det samme gælder kommunerne, der har brug for et Socialtilsyn, der kan medvirke til at skabe gennemsigtighed og faglighed,” siger Michael Graatang.

Tilbage til forhandlingsbordet

LOS vil nu opfordre politikerne til at søge tilbage til forhandlingsbordet for at nå til enighed på nogle af de områder, som kræver en løsning.

”Jeg er klar over, at der blandt partierne er idelogiske forskelle. Men der er også velfærdsområder, vi må være forpligtede til at skabe forlig omkring – særligt når det gælder samfundets svageste. Evalueringsrapporten peger selv på en række forbedringer, det samme har vi i LOS gjort sammen med mange af organisationerne på området. Derfor håber LOS på, at parterne finder sammen igen og sørger for, at vi får det stærkeste mulige Socialtilsyn til gavn for både borgere, ansatte og kommunerne,” siger Michael Graatang.