Når træning bliver til misbrug

Gi' LOS Podcast: Doping er ikke længere kun noget for professionelle. Flere unge mennesker bruger præstationsfremmende stoffer i jagten på den perfekte krop og ikke mindst kontrollen over kroppen. Anti Doping Danmark ser tendenser til, at nogle udsatte unge har en særlig risikovillighed, når det handler om at gå efter de hurtige og nemme veje til kropsidealet. Som leder på et socialt tilbud har du mulighed for at bidrage til en undersøgelse, der skal afdække problemets omfang.

Social og sundhed

7. oktober 2021

Af Niels Svanborg, Journalist

Lyt til hele artiklen her:

 

Du kan også finde denne artikel og andre artikler fra Gi’ LOS i Apple’s podcast-app her.

Deltag i spørgeskemaundersøgelse

Som det også nævnes i artiklen, har Anti Doping Danmark og Center for Ungdomsstudier igangsat en undersøgelse. Hvis du er leder på et socialt tilbud, vil de sætte stor pris på jeres bidrag med oplevelser og perspektiver til undersøgelsen, hvad end det er et problemfelt, I konkret har kendskab til eller ej.

Spørgeskemaundersøgelsen er for ledere på sociale tilbud med udsatte børn og unge. den tager ca. 5 min at besvare.

Her er link til undersøgelsen.

Vi håber, I vil være behjælpelige med at blive klogere på denne målgruppe, som afsæt til at kunne udvikle eventuelle indsatser.

 

Læs artiklen her

”Det at opbygge den store muskuløse krop er en vej til følelsen af mestring. At man kan tage kontrol over sit liv. Samtidig er det en vej til at få anerkendelse. Derfor ser vi også, at nogle udsatte unge bruger træningen til, i bestemte livssituationer, hvor de har særligt brug for at mestre noget, at få succes og være en del af et fællesskab,” siger Malene Radmer Johannisson, der er seniorkonsulent med fokus på fitness og folkesundhed i Anti Doping Danmark.

Umiddelbart kunne det jo lyde positivt, at de unge tilbrin- ger tid med træning. Men bagsiden af fokus på træning og kropskontrol kan være knap så positiv, ifølge Malene Radmer Johannisson.

”De idealer, som de unge spejler sig i, er ofte ikke realistiske. De kan ikke opnås uden, at de kaster steroider ind i pakken. Og vi kan se tendenser til, at nogle udsatte unge er mere påvirkede af disse idealer og samtidig har en særlig risikovillighed, når det handler om at gå efter de hurtige og nemme veje til kropsidea- let,” siger Malene Radmer Johannisson.

HURTIG AFHÆNGIG

Det er særligt anabolske steroider og andre muskelopbyggende og fedtforbrændende stoffer, der bliver brugt i jagten på den perfekte krop med de markerede muskler. Det store problem i forebyggelsen er ifølge Malene Radmer Johannisson, at stofferne nærmest er en forudsætning for at komme til at ligne nogle af de idealer, som nogle af de unge tilstræber.

”Virkningen viser sig ret hurtigt. Musklerne begynder at vokse, og man forbrænder fedtet. Men hvor nogle måske tror, at de kan styre det, så bliver de meget hurtigt afhængige af det. Når de stopper med at tage dem, så påvirker det kroppens testosteronindhold. De kan følge sig energiforladte, og kroppen forandrer sig. Den følelse af at være alfahan, som steroiderne skaber, forsvinder, og samtidig har de måske ikke lyst til deres træning. Det er dog meget individuelt, hvordan det påvirker. Nogle oplever ikke afhængigheden, mens andre vil opleve den meget stærkt,” siger Malene Radmer Johannisson, der også nævner fællesskabet som et element i både det at begynde med fitnessdoping og stoppe igen.

“De er blevet afhængige af den krop, og deres fornemmelse af normalitet rykker sig. De ser ikke sig selv som en freak, selvom deres krop i andres øjne vil se markant ud. Når de er i deres træningsfællesskaber, er det blevet normaliteten. Og det gør det ekstra svært at komme ud af misbruget,” siger Malene Radmer Johannisson.

DET SMITTER

Træning har ifølge Malene Radmer Johannisson mange gode egenskaber, men det er værd at være opmærksom på risikoen, når kropidealerne og kravene til udseende bliver urealistiske, mener hun. Hendes råd til personalet på botil- bud med unge, der allerede træner eller udtrykker interesse for at træne, er at interessere sig for deres idealer og mål med træningen.

”Når det først kommer inden for dørene, så smitter det. Fordi man jo spejler sig i hinanden. Så vær opmærksom på, hvordan de taler om deres træning, og interessér jer for deres træning. Tag gerne med til træning og lyt til den snak, der foregår. Tal med de unge om, at de idealer, som de spejler sig i, måske ikke er dem, de skal stræbe efter,” siger Malene Radmer Johannisson, der også råder personalet til at holde øje med de forandringer, der sker, når de unge begynder at træne.

”Hvis der sker store forandringer på få måneder, er der grund til at være opmærksom. På samme måde, hvis de træner meget uproportionelt og måske kun træner arme eller bryst for at leve op til et bestemt kropsideal. Et klassisk tegn på steroidbrug er akne på skuldrer, ryg og brystet,” fortæller hun.

NY UNDERSØGELSE

I øjeblikket findes der ikke noget behandlingstilbud målrettet fitnessdoping. Og behandlingen kan ifølge Malene ikke sammenlignes med andre typer af misbrugsbehandling, fordi afhængigheden er så individuel og ikke på samme måde som med rusmidler indeholder en afrusningsperiode. Det kan være meget individuelt, hvor længe afhængigheden er i både kroppen og psyken.

”Start med en samtale. Henvend jer eventuelt til en læge, der har forstand på misbrug af steroider. Og hvis man har brug for det, så kan man altid tage fat i Anti Doping Danmark,” siger Malene Radmer Johannisson.

Anti Doping Danmark går nu sammen med en forskergruppe i gang med en større undersøgelse af omfanget af fitnessdoping blandt udsatte unge. Ambitionen er blandt andet at blive klogere på metoder til forebyggelse.

”Vi iværksætter undersøgelsen, så vi ikke bygger vores arbejde på fornemmelser og teser. Vi skal have lavet en afdækning af problemets omfang, som skal vise, om vi skal lave en målrettet indsats på området. Er det tilfældet, vil vi derfor også tage fat i fx fagpersonale på botilbud for både at blive klogere på, hvordan vi kan forebygge og hvordan vi, der arbejder med dette, kan blive bedre til at hjælpe de unge,” siger Malene Radmer Johannisson.

 

Denne artikel er bragt første gang i august 2021 i Gi’ LOS nr. 2 2021.

Gi’ LOS Podcast udgiver udvalgte artikler fra LOS’ medlemsblad som supplement til den trykte og digitale version af medlemsbladet.

Gi’ LOS er medlemsblad for LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud. I bladet finder du artikler om indsatsen for socialt og psykisk udsatte, og om tendenser inden for det specialiserede specialområde.