Vi skal være stolte over vores branche

Der har ikke manglet interesse for vores branche de seneste måneder. Næsten dagligt er vi vågnet til mediernes kritiske historier om vores branche.

Social og sundhed

27. juli 2018

Af Michael Graatang

Frontløberne i kritikken har været fagforeningerne, såkaldte eksperter og ikke mindst DR, der har lagt kanaler til kritikken. Jeg tror, at de fleste af LOS’ medlemmer har mærket konsekvenserne i form af kritiske spørgsmål til branchen og kvaliteten i vores arbejde. Det har jeg i hvert fald. Derfor har LOS også i flere medier været ude med en appel om, at vi skal føre en ordentlig og sober debat om sociale tilbud – uanset om de er offentlige eller ikke offentlige. Vi står med nogle store udfordringer, når det handler om at skabe gode trygge rammer for socialt og psykisk udsatte mennesker i samfundet. Men desværre er det ikke interessen for at skabe bedre forhold for netop de mennesker, der har præget debatten. Det har været snævre faglige og ideologiske interesser, der handler om faggrupper, og hvorvidt man er for eller i mod, at sociale tilbud kan være drevet af andre end det offentlige. Vi skal have debatten tilbage på sporet. Og den kamp kan I være sikre på, at LOS kæmper for hver eneste dag. For LOS er det derfor også en daglig vurdering, hvornår vi ønsker at være en del af debatten, og hvornår vi mener, at niveauet ganske enkelt er for lavt. Det er ikke alt i pressen, vi kommenterer. Det kan der være forskellige meninger om. Men ind i mellem må vi ganske enkelt melde pas, når vi føler, at medierne eller de faglige organisationer vil trække branchen ind i en kamp, der mere handler om enkeltsager eller faggrupper fremfor kvalitet for beboeren.

Der er så meget at være stolte over

Men én ting er vigtig. Vi holder stadig fanen højt, når det gælder stoltheden over vores branche. Vi har nemlig ikke grund til andet. I kan være stolte over at være med til at løse nogle uhyre vigtige opgaver for kommunerne og ikke mindst de mennesker, som bor, arbejder eller bliver uddannet på vores sociale tilbud. Jeg ved, hvor frustrerende og uretfærdigt det kan føles, når medier eller andre retter kritik mod en hel branche på baggrund af enkeltsager. Men husk at den anerkendelse, der for alvor betyder noget, er fra vores kunder og brugere. Og husk at benytte hver en lejlighed til at fortælle om jeres faglighed og resultater. Der er så meget at være stolt over. Vi har bestemt udfordringer i vores branche. Det er ikke udfordringer, der knytter sig til spørgsmålet privat eller offentligt eller den ene faggruppe kontra den anden. Lige nu mener jeg, at den største udfordring for branchen – offentligt og ikke offentligt – er de massive problemer, vi oplever i psykiatrien. ….

Læs hele artiklen på denoffentlige.dk