Autismespecifikke rammer giver ro og livskvalitet på botilbuddet Ny Højtoft

I oktober 2024 rykkede botilbuddet Ny Højtoft teltpælene op og flyttede ind i helt nye bygninger i Hvalsø – skræddersyet til voksne med autisme. Omgivet af natur og med beboernes behov i centrum er der skabt en bemærkelsesværdig ro og trivsel, fortæller forstander Thomas Viskum.

27. maj 2025

Af LOS

Da Thomas Viskum blev forstander på botilbuddet Højtoft i 2018, fik han af bestyrelsen til opgave at finde nogle nye fysiske rammer. Adressen på Gammelmosevej og Granvej i Bgsværd havde været de samme, siden botilbuddet flyttede dertil i 1975 og 1979, og tilbuddet var vokset fra de daværende rammer. Både fra de små værelser og fællestoiletterne – men ambitioner og drømme for fremtiden havde også vokset sig for store til Gammelmosevej og Granvej.

Vi skulle starte helt forfra

Forstander Thomas Viskum havde længe gået med en drøm om at kunne tilbyde beboerne nogle mere tidssvarende og autismespecifikke rammer.

”Jeg lavede min første brugerundersøgelse for 12 år siden, hvor vi jo ikke havde flytteplaner på tegnebrættet endnu, men hvor jeg begyndte at søge viden om omgivelsernes betydning. Flere beboere var udfordrede på trafik og støj i de omgivelser, vi havde i Bagsværd. Det ledte til, at jeg begyndte at dykke ned i, hvordan vi kan skabe bedre trivsel,” fortæller han.

Da flytteplanerne blev aktuelle, stod det klart for Thomas Viskum, at man ikke blot skulle finde noget eksisterende – der skulle bygges nyt fra bunden. Med udgangspunkt i beboernes drømme og behov.

Dørene til banken var lukket

Finansiering var dog en udfordring. Højtoft er non-profit og stiftet af Autismeforeningen, og bankerne var ikke interesserede. Men så opstod et samarbejde med Danish Capital Partners, som er specialister i at rejse økonomi og finde investorer til sociale projekter. Der gik et par år grundet corona-pandemi og krig i Ukraine. Men så havde DCP fundet en meget attraktiv investor i Akademiker Pension.

”De har investeret 130 millioner i projektet. Den aftale overgik alle vores forventninger og tillod os virkelig at folde vores drømme ud,” forklarer Thomas Viskum.

Fakta om byggeprojektet

  • Projektet er finansieret af AkademikerPension, der i første omgang har investeret 130 millioner
  • I forbindelse med opførelsen af Ny Højtoft har AkademikerPension og Autismeforeningen, som har stiftet Ny Højtoft, indgået et partnerskab, som på sigt skal føre til flere nyopførte botilbud
  • Ny Højtoft har tegnet en 30-årig lejekontrakt
  • Botilbuddet har 46 lejligheder, der fordeler sig på fire bogrupper og i alt 4.400 m² i Hvalsø

Et hjem skabt på beboernes præmisser

Thomas Viskum startede for 33 år siden i praktik på Højtoft og har siden været omkring flere forskellige stillinger i huset. Gennem årene har han fået udviklet en pædagogik med afsæt i kerneværdier som selvbestemmelse, medbestemmelse og indflydelse. Det prægede også byggeprocessen.

”Vi startede med mange samtaler. Med beboere og med personale, og vi brugte vores autismespecifikke viden til at skabe noget nyt,” forklarer han.

Dette foregik samtidig i tæt dialog med arkitekter fra Njordrum Care for at få perspektiveret og inkorporeret al den viden ind i byggeriet.

Særligt naturen er rykket ind

Et af de mest markante greb i byggeriet er integrationen af natur:

”Vi har inviteret naturen ind. Vi har atriumgårde, vi har et farvespekter i sand og grønne farver, og alt er bygget i træ. Derudover har vi rigtig mange vinduer, så man hele tiden kan kigge ud. Vi har jo valgt en fantastisk grund, hvor vi er omgivet af smuk natur. Det perspektiv har vi fået med indenfor,” forklarer Thomas Viskum og peger videre på, at hver lejlighed har en 24 m² terrasse, som også medfører, at naturen er en integreret del af lejlighederne.

Også arkitektur og indretning af de fysiske rammer er gennemtænkt i forhold til at understøtte forskellige sansebehov:

”Vi opererer med høje og lave lofter. Så man kan få solen med ind via højderne, mens man kan bruge områderne med de lavere lofter som en form for tyngdedyne, hvis man har brug for det,” fortæller Thomas Viskum.

Derudover er der afsat mange m2 til aktivitetsrum og fællesaktiviteter. Plads er et meget vigtigt parameter, ifølge Thomas Viskum:

”Vi har masser af muligheder for aktiviteter. Vi har et åbent caféområde, og vi har lavet aktivitetsrum fordelt på fire grupper i hovedbygningen. Vi ved alle sammen, at autister er mere udfordrede på at danne relationer end neurotypiske. Så vi har indrettet disse aktivitetsrum, så man kan søge aktiviteten frem for relationen for at danne denne. Det er en rigtig god måde at introducere fællesskabet på.”

Mere privatliv til den enkelte

Rammerne er optimale for at søge fællesskabet på egne præmisser. Men i indretningen er det også tænkt ind, at beboerne skal have mulighed for mere privatliv.

”De kan gå direkte ind i egen bolig fra terrassen, som vi har udstyret med en dør med lås. Det giver dem mulighed for fx at have gæster på besøg uden, at de skal ind ad hovedindgangen og gennem det lidt mere institutionelle miljø. De har egne køkkener, så de kan lave mad med gæsterne. Det er ret privilegeret, at vi kan tilbyde dem den mulighed,” fortæller Thomas Viskum.

Et hjem for hele livet

Den autismespecifikke arkitektur giver plads, trygge rammer, og naturen er trukket helt indenfor. Alle detaljer er tænkt igennem, men samtidig er der også tænkt helt frem til slutningen. For Thomas har fået opfyldt sit ønske om at kunne tilbyde beboere, at de kan leve hele deres liv på Ny Højtoft.

”Vi har også fået lavet otte seniorboliger. Disse lejligheder er indrettet til, at hvis man vil, så kan man vælge at dø på Ny Højtoft med den hjælp, vi kan give. Vi har ansat sundhedspersonale, som i samarbejde med sygehusvæsnet kan tilbyde den nødvendige pleje. Så man kan vælge at dø i de relationer og omgivelser, man kender. Det var meget vigtigt for mig at kunne give dem det her safe place to heaven,” konstaterer Thomas Viskum.

Trivsel og ro

Nu, 7 måneder efter flytningen, mærkes forskellen tydeligt:

”Jeg har i min tid på Højtoft aldrig oplevet sådan en ro. Her er stille på en helt ny måde. Trivslen er steget, og det hører vi fra både beboere og deres pårørende. Det her projekt har jo taget mange år, og én ting er, at det er en kæmpe gave at få lov til at bygge mine tanker sammen med beboerne og mine kollegaer. En anden ting er den taknemmelighed, jeg føler, når jeg nu ser, at det virker. Det er den fedeste følelse,” fortæller han.