Vi skal hjælpes ad med at løfte anbragte børn og unges sundhed

Forældrene, anbringelsesstedet, kommunen og socialtilsynet. Alle har i det daglige en bid af ansvaret for, at anbragte børn og unges almene sundhedsudfordringer ikke overses. Ankestyrelsen har en særlig rolle - forskningen er også på vej.

Børn og unge

9. august 2018

Af Kirsten Holm-Petersen

Ubehandlede huller i tænderne. Tarmproblemer. Nedsat syn eller hørelse. Allergier. Indadvendt gang. Manglende vaccinationer. Søvnproblemer. Over- eller undervægt. Klamydia. Listen er lige så lang som den er grim. Den dårlige nyhed – som ikke længere er en nyhed – er, at anbragte børn og unge har uforholdsmæssigt mange ubehandlede sundhedsproblemer. Den gode nyhed er, at flere og flere instanser – lige fra anbringelsessteder over den kommunale tandpleje og sundhedspleje til tilsynskonsulenter – inden for de seneste to-tre år har fået et skærpet fokus på sundheden hos de børn, som samfundet vælger at anbringe uden for hjemmet.

En af dem er Vejle Kommunes familie- og forebyggelsesafdeling, der for to år siden fik en ny strategi om sundhed for alle børn – herunder selvfølgelig de anbragte. Chefen, Peter Mikael Andreasen, blev lidt rystet, da han fik de første tal fra Fårupgaard Ungecenter – men han var ikke i tvivl om, at pilen pegede på, at kommunen selv skulle gøre en indsats…. LÆS HELE ARTIKLEN PÅ DENOFFENTLIGE.DK