Lederens trivsel: Hvem passer på chefen?

Trives medarbejderne? Trives beboerne? Og hvad med deres pårørende? Som leder skal du have øje for rigtig manges trivsel. Men hvem passer egentlig på dig? Hvem har din ryg? Svaret på det er, ifølge psykolog og forfatter Louise Dinesen, formentlig ”kun dig selv”. Hun beskriver lederes trivsel som et hjemløst problem, der kalder på og fortjener fælles og organisatoriske løsninger.

Ledelse

6. februar 2025

Af LOS

”Det er som om, at ledere i samme øjeblik, de får titlen, forsvinder lidt som mennesker. Men ledere er naturligvis også mennesker, som har brug for at trives og blive passet på.” Det konstaterer forfatter og psykolog Louise Dinesen, der sammen med sin kollega Lill Palmblad, har skrevet bogen: ”Hvem passer på chefen?” netop for at sætte ledertrivsel på dagsordenen.

LOS’ Landsmøde 2025

Louise Dinesen deltager på LOS’ Landsmøde med et oplæg om ledelse, trivsel og organisatorisk robusthed. På landsmødet kan du også høre om:

  • Psykologisk tryghed ved Christian Ørsted
  • Underskud – om værdien af omsorg ved Emma Holten
  • Fartblind ved Jacob Mark m.fl.

Læs mere om programmet her: LOS’ Landsmøde 2025

”Ledere udfører et komplekst højrisikoarbejde. Hvilket i den grad også gør sig gældende for ledere på det specialiserede socialområde. Vi lever i en tid, hvor alle har holdninger til det, I laver. Der er mange forventninger at leve op til, og I skal stå på mål for så utroligt meget,” konstaterer Louise Dinesen og peger på, at den belastning kræver meget mere beskyttelse end det, hun ser, er tilfældet i dag.

For selvfølgelig skal ledere også trives. Først og fremmet for deres egen skyld. Men også for organisationens og medarbejdernes skyld.

”Vi ved fra forskningen, at når lederen trives, så har medarbejderne også højere trivsel og bedre betingelser for at lykkes. Det har en direkte spillover-effekt på medarbejderne. Så der er mange gode grunde, herunder også etiske og juridiske, til at arbejde med ledertrivsel,” konstaterer Louise Dinesen.

Trives lederne? 

Der er færre undersøgelser om ledertrivsel, end der er om medarbejdertrivsel. Dem, der er for ledertrivsel, viser, at mange ledere føler sig pressede og stressede. En undersøgelse fra 2022 gennemført af Videncenter for God Arbejdslyst blandt 500 repræsentativt udvalgte danske ledere viste, at 59 procent af lederne følte, at der blev drevet rovdrift på dem. Og hele 53 procent af lederne oplevede, at de har været stressede inden for de sidste to uger.

Kilde: Hvem passer på chefen? Af Lill Palmblad og Louise Dinesen.

Vi taler for lidt om ledertrivsel

Men hvordan får vi taget hul på at arbejde mere med ledertrivsel? Først og fremmest skal vi, ifølge Louise Dinesen, have sat lederens trivsel på dagsordenen som et fælles anliggende. I Danmark har vi en stærk tradition for at lovgive og regulere på arbejdsmarkedet. Det gælder blandt andet inden for arbejdsmiljølovgivningen. Målsætningen på tværs af politiske partier og skel er, at det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde. Men det gælder ifølge Louise Dinesen ikke umiddelbart for ledere – måske i teorien, men ikke i praksis. Her har trivsel ofte været lederens eget ansvar.

”Ledere er faktisk dækket af arbejdsmiljøloven, men her har vi altså set en historisk asymmetri, både i forskning, men også i praksis, hvor vi i årevis har brugt mange år på at arbejde med medarbejdertrivsel. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi arbejder med ledertrivsel. Det har vi ikke gjort nok,” konstaterer hun og efterlyser en fælles praksis og et fælles sprog til at tale om det.

”Vi mangler en fælles referenceramme. Forestil dig, at du skulle arbejde med økonomi, budgetter og likviditet uden at have et fælles sprog i organisationen for det. Vi skal flytte det fra lederens individuelle ansvar over i nogle kollektivforanstaltninger, hvor vi kan tale professionelt om det sammen, og hvor vi også får nogle virkemidler og handlemåder, som vi sammen kan benytte,” fremhæver Louise Dinesen.

Vi skal væk fra forestillingen om den heroiske superhelt

Et andet benspænd, når vi taler om ledertrivsel, handler om, at vi har opbygget en forestilling om lederen som en heroisk skikkelse, der kan alt selv.

”Det er lederen selv, der skal tage ansvar. Og når lederen ikke lykkes, så er det lederen selv, der har haft en dårlig trivselsmåling, det er lederen selv, der ikke lykkes med sammenlægningen, det er lederen selv, der ikke kom i mål med resultaterne,” konstaterer Louise Dinesen.

”I fremtiden er vi i langt højere grad nødt til at se ledelse som et fællesanliggende, og som en processuel ting, vi er sammen om. Vi har fået skabt en diskurs om den almægtige, heroiske superhelt eller barnekejseren, der sidder på toppen og skal klare det hele alene. Med det afsæt er det meget svært for ledere at træde frem og sige, at det her skal vi gøre sammen,” fremhæver hun og fortsætter:

”Derfor ser vi også ofte, at ledere strækker sig alt for langt i forsøget på at lykkes med at løfte noget for både omverdenen og for medarbejderne. De strækker sig enormt langt for at lykkes og sætter sig selv i baggrunden, og det koster på trivslen. Det bør ikke være nødvendigt,” konkluderer Louise Dinesen.

Bliv klogere på årets landsmøde i LOS

Hør mere på årets landsmøde, hvor Louise Dinesen folder emnet ud og sender os hjem med viden om roller, ansvar og værktøjer til at sikre lederens trivsel og skabe robuste organisationer. Det, du bl.a. får med hjem fra oplægget, er:

  • Hvordan vi kan forstå ledertrivsel
  • Viden om ledelse som højrisikoarbejdsmiljø
  • Indsigter i hvad der er det særlige ved lederjobbet, og hvordan vi kan se beskyttelse af lederes trivsel
  • Forebyggelse – men hvordan, værktøjer til at komme videre

Et par hurtige tips

Lederens trivsel er et fælles ansvar, og det kan leden ikke stå alene med. Det skal bæres frem på organisatorisk plan. Alligevel er der, ifølge Louise Dinesen, et par greb, du kan overveje at gøre brug af, som et led i jeres fælles arbejde med din trivsel. Et par af dem følger her:

  1. Brug et ledernetværk og få en mentor
    Mange ledere finder stor værdi i at være en del af et ledernetværk, mens en mentor også kan være en rigtig god livline. Det kan være en, du kender, som har meget ledelseserfaring, eller som har ledelseserfaring på områder, hvor du gerne selv vil være dygtigeres. En kritisk men kærlig ven på arbejdspladsen, kan også udgøre en vigtig sparringspartner. En, der får til opgave at holde lidt øje med dig og som kan prikke til dig, hvis du har brug for det.
  2. Dyrk de uformelle ritualer
    Gør noget ud af at skabe et fællesskab og aktiver medarbejderskabet på arbejdspladsen. Det kan være i forbindelse med fødselsdage og ritualer omkring sommerarrangementer og julefrokosten. Der må gerne være plads til fredagshygge, kaffe/kage om tirsdagen eller, hvad man nu kan få op at stå. Det handler om at skabe en kultur, du også er en del af – både fagligt men også socialt – frem for kun at tænke ledelse som noget, der skal komme oppe fra og ned.
  3. Del både problemer og succeser
    Når man er leder, er man samtidig den, der modtager alle problemerne. De lander på dit bord. Skab et fællesskab omkring jeres udfordringer. Hvem er du sammen med, når det handler om at løse de problemer? Samtidig skal du huske at tale med medarbejderne om succesoplevelser og gode erfaringer. Hvad var det, der gjorde, at vi lykkedes? Hvad var det, der gjorde, at vi havde succes her?