Materialepakke: Kurser, læringsfilm og dialogmateriale om, hvordan du møder børn, der har været udsat for overgreb
Arbejder du på et børne- og ungehjem, et krisecenter eller på en skole? Så har vi her samlet en række relevante materialer, der kan støtte dig i at møde børn og unge med omsorg og faglighed og i at tale med dem om det, de har været udsat for.
Nedenfor finder du en række materialer, som er målrettet dig, der arbejder med børn eller unge, der som har levet med eller været udsat for vold eller seksuelle overgreb.
Børn og vold – hvordan du møder børn, der lever med vold
To-dages kursus den 25. august – i Aarhus og Roskilde
LOS har i samarbejde med Institut mod Vold arrangeret dette to-dages kursus, der henvender sig til den brede medarbejdergruppe, som er i berøring med børn, der har oplevet vold i opvæksten. Blandt andet medarbejdere på børne- og ungehjem, krisecentre og skoler.
Kurset handler blandt andet om, hvordan børn responderer på vold og kommunikerer deres erfaringer, og hvordan man kan prøve at forstå og dermed respondere på barnet på måder, så barnet kan genfinde trygheden til sig selv, til andre børn og til voksne.
Læs mere: Børn og vold – hvordan du møder børn, der lever med vold
Børn og unges erfaringer med at fortælle om overgreb
Webinar den 12. juni
Arbejder du med børn og unge i alderen 6-17 år? Vil du høre børn og unges egne ønsker til hjælp og støtte i forbindelse med sager om vold og seksuelle overgreb? Så meld dig til Social- og Boligstyrelsens webinar den 12. juni og bliv bedre klædt på til at se børnenes behov og imødekomme dem.
Læs mere: Børn og unges erfaringer med at fortælle om overgreb
Læringsfilm om opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge
Det kræver en særlig tilgang at opspore børn og unge, der er udsat for vold eller seksuelle overgreb, og håndtere sagen, så børn og unge oplever at blive mødt, anerkendt og få hjælp. Social- og Boligstyrelsen har produceret fire film og dialogmateriale til dig, der arbejder med børn og unge i alderen 6-17 år.
Læs mere: Læringsfilm om opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge
10 opmærksomhedspunkter: Børn og unges erfaringer med at fortælle om vold og seksuelle overgreb
Børn og unge, der er udsat for vold eller seksuelle overgreb, fortæller ofte ikke om deres oplevelser – og når de gør, så er det en lang proces, hvor de går igennem tre faser: erkendelsesfasen, opsporingsfasen og håndteringsfasen. I alle faser er tvivl og komplekse overvejelser en del af børnenes og de unges forløb, hvorfor det er vigtigt, at personerne omkring dem er lyttende og bekræftende samt støtter dem i processen.
VIVE peger på 10 opmærksomhedspunkter, som kan hjælpe i samtaler med børn og unge om vold og seksuelle overgreb.
Læs mere: Børn og unges erfaringer med at fortælle om vold og seksuelle overgreb