Hvorfor skal socialøkonomi på dagsordenen?

LOS – landsorganisationen for sociale tilbud er taget på Folkemøde med missionen om at lytte, lære og tage noget med hjem. Eftertanker er essensen af debatten. ”Socialøkonomi- fuser eller fremtid”. Illustrationen er en gave til Brian Mikkelsen.

Social og sundhed

17. juni 2018

Af Anja Dhyrbye

LOS arbejder for at skabe flere jobtilbud, arbejdspladser og uddannelsesmuligheder til borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

På kanten af arbejdsmarkedet er tit et helt liv på kanten. Oftest et sted uden fodfæste og med ingen eller dårlig arbejdslivserfaring. Udsatte og sårbare skal derfor mere end blot rummes på det eksisterende jobmarked. En jobindsats for denne målgruppe forudsætter, at vi skaber plads og tid til at det enkelte menneskes ressourcer kommer i spil – i det omfang det er muligt. At vi stiller krav og forventninger, som er rimelige og udviklende. Her ser vi, at de socialøkonomiske virksomheder kan spille en afgørende rolle. I særdeleshed ved at borgeren får fodfæste, bliver en del af et almindeligt ligeværdigt arbejdsfællesskab, men i det tempo og med den støtte der gør, at arbejdsindsatsen kan opretholdes.

Mange af LOS’ medlemsvirksomheder arbejder mere eller mindre socialøkonomisk, uden egentlig at have defineret sig som en socialøkonomisk virksomhed. LOS´ medlemsvirksomheder understøtter job- og arbejdsmarkedsindsatsen, men vi er overbeviste om, at virksomhederne på det specialiserede socialområde i endnu højere grad kan understøtte kommunerne.

Læs hele artiklen her