Nye anbefalinger fra ekspertudvalget er en “giftig cocktail”, der forringer kvaliteten på socialområdet, siger LOS’ direktør

I går præsenterede økonomen Torben Tranæs og resten af ekspertudvalget på socialområdet sine endelige anbefalinger til, hvordan kommunerne bedre kan styre udgifterne til det specialiserede socialområde.

4. april 2024

Af LOS

Udvalget foreslår bl.a., at økonomiske hensyn skal veje tungere, end de gør i dag, når mennesker visiteres, at Ankestyrelsen og Socialtilsynet skal svækkes og spille en mindre rolle, og endelig, at den kommunale lånepulje, der også var en del af udvalgets første anbefalinger, skal udbygges, så kommunerne får en større kapacitet til at hjælpe de mennesker, som har de mest komplekse behov.

Ifølge LOS’ direktør, Mads Roke Clausen, har Tranæs-udvalget blandet en “giftig cocktail”, der kun vil bidrage til at sænke kvaliteten og i højere grad kommunalisere den mest specialiserede del af området.

Rapporten lægger nemlig op til en socialpolitisk retning, som sætter økonomi over mennesket, retssikkerhed og kvalitet, og den mangler grundlæggende et blik for den helt afgørende rolle, de ikke-offentlige sociale tilbud spiller i at sikre høj kvalitet på socialområdet.

LOS har derfor udtrykt bekymring over anbefalingerne i både Information, Socialmonitor, OPS-Indsigt og NB-Social, og i den kommende tid vil vi naturligvis fortsætte med at kæmpe for, at Tranæs-anbefalingerne ikke implementeres.

Læs artiklerne her: 

Dagbladet Information den 4. april: Nu skal eksplosion i udgifter til socialområdet tøjles. Men opskriften vækker bekymring

Socialmonitor den 4. april: Begejstring, harme og undren: Sådan forholder sociale aktører sig til ekspertudvalgets anbefalinger

NB Social den 4. april: Minister vil drøfte Tranæs i Sammen om Handicap: Parterne er meget uenige

LOS har også i denne uge været i medierne med andre dagsordener 

Direktør Mads Roke Clausen har været i TV Avisen den 3. april for at tale om den store udskiftning blandt socialrådgivere: TVA – 3. APR 2024 7:00 | Se online her | DRTV

Politisk chef Trine Schaldemose var med i nyhederne på TV2 Østjylland den 3. april, hvor hun talte om inklusion og specialundervisning under overskriften: ”Stop med at sige, at børn tager penge fra børn!”

Det kan I se her: Organisation advarer: Stop med at sige, at børn tager penge fra børn | TV2 Østjylland (tv2ostjylland.dk)

 

For flere oplysninger

Mads Emil Aagaard

Politisk kommunikatør -

4888 0204