Skulle vi ikke bruge pengene på mennesker i udsatte positioner i stedet for IT?
I stedet for at lave deres egen bestillingsportal, så burde KKR Sjælland være med til at forbedre Tilbudsportalen. Det understreger LOS og Dansk Erhverv i et fælles debatindlæg i NB Social.
KKR Sjælland ønsker at udvikle en regional bestillingsportal. Portalen skal umiddelbart give et overblik over kommunale tilbud i de 17 kommuner og dermed understøtte, at rådgiverne hurtigt kan finde et børne- og ungehjem til en borger. På samme vis som Tilbudsportalen. Forskellen er dog, at KKR Sjælland ønsker en portal, hvor det udelukkende er de kommunale tilbud, der skal fremgå. Det betyder altså, at man i første omgang udelukker borgere fra at få det helt rigtige hjem, hvis det vel at mærke er en indsats, der findes på et ikke-offentligt tilbud.
Der er i finansloven for 2025 sat midler af til at udvikle Tilbudsportalen, og Mads Roke Clausen, direktør i LOS og Tony Bech, branchedirektør i Dansk Erhverv påpeger i indlægget:
“Vi er i vores organisationer optagede at, hvordan vi kan bidrage til, at de midler bruges bedst muligt til at sikre, at vi sammen får de data, vi har brug for, og den agilitet, der er behov for, så det bliver lettere for rådgiverne at finde netop det tilbud, der er det rette til den borger, de skal hjælpe. At lave parallelle systemer, hvor en rådgiver først skal søge i ét system for derefter at gå videre til det næste vil skabe unødigt bureaukrati, besværliggøre socialrådgiveres arbejde og forsinke visitation. Og det vil i værste fald medføre, at en borger ikke får det rette tilbud i første omgang.”
Læs debatindlægget her: Skulle vi ikke bruge pengene på mennesker i udsatte positioner i stedet for IT?