Styrkeledelse: Et sprog til at tale om jeres styrker
De fleste af os ved godt, hvad vi er gode til og herunder også, hvad vi er knap så gode til. Det samme gælder dit blik på medarbejdernes styrker. Du har nok en god fornemmelse for, hvor de som regel brillierer. Men fastholder du fokus på det i en travl hverdag med alt, hvad den indebærer?
Ifølge Jesper Schack Clausen er styrkeledelse en vej til at sikre et praktisk og kontinuerligt arbejde med både dine egne og medarbejdernes styrker. Det er dermed et af de greb, du som leder kan gøre brug af i dit arbejde med kompetenceudviklingen af medarbejderne, og når du arbejder med din egen ledelsesudvikling.
Jesper Schack Clausen forklarer det således:
”Kort fortalt er styrkeledelse en ledelsesform, hvor man arbejder med sine egne og medarbejdernes styrker. Når man bruger sine styrker i hverdagen, kan man opleve større mening og formål med det, man gør, og man kan føle sig mere motiveret og succesfuld. Det er der som sådan ikke noget nyt i, men vi har foldet det ud og udviklet et sprog for styrkeledelse, der tager afsæt i 24 karakterstyrker,” fortæller Jesper Schack Clausen.
Han driver sammen sin hustru virksomheden Styrkeleder. Han uddanner og coacher ledere i styrkespotting, hvilket også har ledt ham forbi LOS’ Ledernetværk, hvor han bidrog med et oplæg om ledelse med afsæt i styrker.
De 24 styrker
Styrker kan defineres som de kvaliteter, evner eller ressourcer, som en person besidder, og som bidrager positivt til personens liv og præstationer. De kan dermed også omfatte både personlighedstræk, færdigheder og talenter, og de kan have en positiv indflydelse på forskellige områder af livet, fx arbejde, uddannelse, relationer, sundhed og trivsel.
De 24 styrker: Beskedenhed, kreativitet, samarbejde, venlighed, fairness, kritisk tænkning & åbenhed, selvkontrol, vedholdenhed, forsigtighed & fornuft, kærlighed & nærhed, social intelligens, videbegær, gejst, lederskab, taknemmelighed, værdsættelse af skønhed, humor & leg, nysgerrighed, tapperhed, ærlighed, håb & optimisme, perspektiv, tilgivelse, åndelighed.
Kilde: www.styrkeleder.dk
I får et fælles sprog, der er vigtigt i hverdagen
De fleste ledere er velbevandrede i at tale om styrker med afsæt i en anerkendende tilgang til ledelse.
”Mange ledere kommer med masser af erfaring og arbejder anerkendende med afsæt i den positive psykologi. Men med styrkeledelse og de 24 karakterstyrker får ledere værktøjer til i højere grad at udvikle og udnytte de styrker, som de selv og medarbejderne allerede besidder.”
Jesper Schack Clausen forklarer videre, at det fælles sprog gør det legitimt at arbejde med styrkerne som et værktøj. Og at det fælles afsæt og værktøjer er vigtige, når travlheden rammer.
”Der går hurtigt drift og hverdag i den. Som leder er man problemknuser, og der skal slukkes ildebrande alle mulige steder. I den proces har man brug for et værktøj til at holde et skarpt fokus på alt det, der også fungerer, og dyrke det,” fortæller Jesper Schack Clausen.
Må vi slet ikke tale om det, der er svært?
Med afsæt i de 24 karakterstyrker får man, ifølge Jesper Schack Clausen, et mere nuanceret sprog for at tale om styrker end, hvis man arbejder med andre af de store profilværktøjer. Og man bevarer fokus på netop styrkerne, hvilket spiller en væsentlig rolle.
”Mange kender jo DISC, der klassificerer menneskers adfærd i fire hovedkategorier, som også er et godt værktøj, hvis man vil arbejde med sine egne og medarbejdernes profiler. Men en udfordring kan være, at når man er en farve eller en bogstavkombination med et sæt af styrker og et sæt af svagheder, så er det nemt at gætte, hvor fokus ofte lander. Det er desværre mest på svaghederne,” konstaterer han og understreger samtidig, at med en styrkeprofil med afsæt i de 24 styrker, bliver fokus både mere positivt og energiskabende, og mere nuanceret.
På spørgsmålet om, hvorvidt man ikke må tale om det, der er svært, understreger Jesper Schack Clausen, at det må og skal man selvfølgelig.
”Jo, det må man gerne, men forskningen er ret tydelig omkring det her. Der er en klar evidens for, at det skaber virkelig gode resultater at arbejde styrkebaseret. Det er ikke fordi, fokus på svagheder ikke skaber resultater. Der ligger bare meget mere energi i at tale om styrkerne,” forklarer han.
Samtidig understreger han, at fokus på styrkeledelse i høj grad også rummer det, der er svært. Men terminologien ’svaghed’ bruges ikke. I stedet vil en styrkeprofil tage afsæt i top-styrker og bund-styrker og dette med særligt fokus på, hvorfra man udleder den største energi og dermed trivsel. Og det er via topstyrkerne.
Kan man godt være leder, hvis man ikke scorer højt på lederskab?
Når man arbejder med styrkeledelse, er første skridt udarbejdelsen af en styrkeprofil, som den enkelte leder bruger i sit arbejde. Selvom de fleste af os godt ved, hvad vi er gode til, så opstår der, ifølge Jesper Schack Clausen ofte overraskelser, når styrkeprofilen foldes ud. Måske mest af alt, fordi vi nogle gange har et lidt for klassisk blik på, hvad en leder skal kunne.
”Mange ledere forestiller sig, at de scorer højt på karakterstyrken lederskab. Men det gør de ikke nødvendigvis. Den styrke handler blandt andet om, hvorvidt man trives med at koordinere og stå for den administrative del af arbejdet. En leder sidder jo på kontoret, ikke? Men man kan sagtens være en fremragende leder uden at få energi af vagtplanlægningen. Du kan naturligvis godt træne det og blive god til det, men det er ikke det, der giver dig energi. Når du har fået kortlagt dine styrker, kan du udforske, hvordan du kan bruge dem til at håndtere dine mindre stærke sider,” konstaterer han og fortsætter:
”Og måske kan vagtplanlægningen eller andre lignende opgaver uddelegeres til en medarbejder, der stortrives med den slags. Eller du skal blot være opmærksom på, at det koster på energikontoen. Og det får I med jeres styrkeprofiler et sprog for. Det bliver legitimt at tale om, og det kan faktisk være lidt af en åbenbaring for mange,” konstaterer han.
LOS’ Ledernetværk
LOS har i 2024 faciliteret to ledernetværk, hvor Jesper Schack Clausen blandt andet har været på programmet. Det har også:
Henrik Hahn-Nissen, der talte om vigtigheden af netværk, og hvordan man får værdi af sit netværk.
Jesper Gottschalck-Hansen, der bød ind med et oplæg om lederens person- og teamanalyse.
Trine Ry, der fortalte om, hvordan man kan styrke fokus på lederens trivsel.
Der bliver snart åbnet op for tilmelding til nye netværk i 2025.
Det kan godt lugte lidt af røgelsespinde
Blandt de 24 styrker træder fx klassiske styrker som samarbejde, vedholdenhed, selvkontrol og perspektiv frem. Samtidig finder du styrker som åndelighed, kærlighed og nærhed og værdsættelse af skønhed, som ifølge Jesper Schack Clausen kan overraske, når vi taler om styrker i arbejdssammenhænge. Men de er ikke desto mindre vigtige – også i arbejdssammenhænge.
”Åndelighed er en af de styrker, som nogle kan stejle lidt over eller undre sig over. Det lugter lidt af røgelsespinde. Men det må det faktisk godt. For når først vi får talt os ind i den styrke, kan de fleste godt se meningen med den. Moderne ledere skal kunne tale om de lidt blødere kvaliteter, for styrker som kærlighed, tilgivelse, åndelighed bliver mere og mere vigtige for os,” forklarer Jesper Schack Clausen, der samtidig fremhæver, at ledere inden for omsorgsfag har et klart forspring i den sammenhæng.
”Jeres område har generelt en stor åbenhed for at tale om de lidt blødere værdier og samtaleemner. Samtidig er mening i arbejdslivet også ret tydeligt på jeres felt og vigtigt for medarbejderne. Derfor er det nødvendigt at italesætte det, når vi taler om styrker. Og det krav bliver kun større med de yngre generationer, som i den grad har brug for en tydelig mening i arbejdslivet,” fremhæver Jesper Schack Clausen.
En anden styrke, der også kan overraske, er kreativitet, som mange forbinder med mere kunstneriske sysler som at male, tegne eller spille guitar. Men kreativitet som karakterstyrke handler i arbejdssammenhænge om, hvorvidt man får energi af at se og bane nye veje.
”Hvis man scorer højt på det i sin styrkeprofil, så handler det om, hvorvidt man får energi, når konflikter skal løses, når der skal tænkes i alternative veje, eller problemknuseren skal frem. Og det er jo ret godt at trives med som leder. Eller omvendt være bevidst om, hvis man ikke gør,” konstaterer Jesper Schack Clausen.
Et redskab til at forebygge udbrændthed
”Når man dykker mere ned i styrkerne, får man et skarpt blik for, hvornår man kan komme til at overbruge sine topstyrker, og her begynder vi samtidig at tale om at arbejde med vores svagheder, da svagheder i virkeligheden ofte er et for stort forbrug af vores topstyrker,” fortæller Jesper Schack Clausen.
Med andre ord er blikket på topstyrker og bundstyrker et vigtigt redskab i forhold til at forebygge, at lederen selv, eller medarbejdere, brænder ud.
”Det er meget vigtigt, når man arbejder med omsorg og skal passe på andre, at man ikke brænder ud. I arbejder med en målgruppe, som har brug for mange af jeres ressourcer. Derfor er det særligt vigtigt at have et fælles og legitimt sprog for det energiforbrug, det kræver,” understreger Jesper Schack Clausen.