Vi skimter lys forude

Årets socialpris fra LOS gik i år til medlemmet Lundekollektivet, der henvender sig til unge, som har behov for praktisk, pædagogisk og psykologisk støtte. Et stort tillykke til dem. Men i år er der ekstra grund til, at vi alle klapper os selv på skulderen. Aldrig før har det nemlig været så berettiget, at alle LOS’ medlemmer fik en pris for den helt utrolige indsats, som I har stået igennem i 2020.

Børn og unge

8. januar 2021

Af Susan Knage Møller
Bestyrelsesformand i LOS

Jeg tror, at 2020 har været et hårdt år for de fleste. Coronavirus har på mange måder sat sit præg på året. Vores hverdag blev pludselig en anden, og I har på meget kort tid skulle tilpasse jeres arbejde og rutiner, så I på en gang begrænser smitterisikoen så meget som muligt og samtidig fastholder en hverdag med indhold og nærhed for de udsatte borgere, som jeres virksomheder har ansvaret for.

Det har I formået, og det fortjener stor anerkendelse. Ikke mindst fordi I har taget fat om udfordringerne fra dag ét. Det har kostet mange arbejdstimer og omkostninger. Og derfor har vi i LOS også arbejdet for, at den private del af branchen får del i de afsatte midler til coronarelaterede udgifter. Vi har oplevet, at ordningen fra start har været bøvlet, og mange LOS-medlemmer venter fortsat på at få dækket ekstra omkostningerne. Derfor kommer vi til at holde fast i den sag, så der ikke kan være tvivl om, at både ikke-offentlige og offentlige sociale tilbud skal have dækket de ekstra udgifter, som relaterer sig til coronakrisen.

En anden sag, vi holder fast i, er at personalet på de sociale tilbud er de første i køen til vaccinen. Også personalet på de ikke-offentlige tilbud. I opretholder en kritisk funktion og er i kontakt med mange mennesker dagligt. Det har vi allerede taget kontakt til de relevante ministre om.

INITIATIVER DER PEGER FREMAD

Selvom de sidste måneder har været hårde med stigende smittetal og endnu flere restriktioner, så har I holdt fast og løst udfordringerne. Nu er der grund til at tro, at der med vaccinen endelig er lys på vej. Det giver en ekstra motivation til at holde fast.

Jeres store indsats er netop det, der kendetegner branchen her og jeres virksomheder. I finder løsninger her og nu. I ser fremad. Og I har respekten for borgerne med i alt, hvad I gør. Alt sammen uden, at I har en stor kommune, region eller stat bag jer.

Det fundament bygger vi videre på – også når vi er på den anden side af coronakrisen. I LOS har vi de seneste måneder haft fuld fokus på både coronakrisen og de politiske forhandlinger om branchens organisering på baggrund af debatten om profit på velfærd. Men vi har også en lang række af andre initiativer i gang, og vi har flere gode initiativer på vej, som peger fremad og snart vil sætte sit præg på vores branche. Et af de initiativer er blandt andet de ikke-offentliges arbejde som bannerførere i forhold til bæredygtighed og Verdensmål, som vi ser frem til at folde ud i 2021.

KLAR TIL EN POSITIV DAGSORDEN

I LOS er vi overbeviste om, at velfærdssamfundets udfordringer står og falder med vores evne til at udnytte de ikke-offentliges aktørers evne til hele tiden at tænke løsningsorienteret og visionært uanset udfordringerne. Det er evnen til at se lyset gennem den mindste sprække og tro på fremtiden. Evnen til at trodse modgang. Præcis som I har gjort i år. Vi i LOS er klar til sammen med jer at sætte en positiv og visionær dagsorden med borgeren i centrum. Det er derfor, vi siger, at velfærd er noget, vi skaber sammen.

Med venlig hilsen

Susan Knage Møller
Bestyrelsesformand

Uddrag fra Gi LOS december 2020, som kan læses HER