Ny motoriklegeplads danner rammen om leg med andre børn i området
Medarbejder fra Fonden Tårnvej søgte fondsmidler på eget initiativ. Donationen har banet vejen for en ny motoriklegeplads på stedet. Den vil, udover at udvikle børnenes motoriske færdigheder, bidrage til at styrke relationerne mellem børnene på og uden for opholdsstedet.
Denne artikel er blevet bragt første gang i Gi’ LOS nr. 2 2023
Det var en festdag, da Bilkas maskot overraskede personalet på Fonden Tårnvej og fortalte, at de havde fået en donation på 180.000 kroner til en ny motoriklegeplads. Alt sammen fordi en medarbejder så et opslag på Facebook og fik sendt en ansøgning afsted.
En vippegynge, en balancebom med tilhørende kolbøttestang og hængekøjer. Det kan børnene på Tårnvej i Vejle se frem til. De forskellige dele udgør tilsammen opholdsstedets nye motoriklegeplads, og pengene har de fået af Salling Fonden.
”En af medarbejderne så et opslag fra Salling Fonden på Facebook, hvor man kunne søge op til 250.000 kroner til initiativer, der kan inkludere lokalsamfundet. Han spurgte, om han måtte søge den, og jeg sagde, at det måtte han gerne,” fortæller Susanne Roed von Qualen, der er leder ved Fonden Tårnvej.
Da ansøgningen var sendt afsted, ventede de på svar. Og da der gik lang tid, inden de hørte noget, tænkte de, at pengene nok var gået til nogle andre. Lige indtil Susanne Roed von Qualen blev ringet op af Bilka, der ville høre, om de måtte komme og overraske personalet.
Det måtte de gerne, og på et personalemøde troppede Bilkas maskot op sammen med 5 ansatte.
”De kom ud med deres maskot Ulven Billy og konfettikanoner, kagemand og flag. De overraskede os midt i et personalemøde,” fortæller Susanne.
Et sted at lege med de andre
Opholdsstedet ved Vejle er målrettet udsatte børn og unge. For tre år siden flyttede stedet til nye lokaler i Vejle, og her har de oplevet, at børnene i lokalområdet kommer og vil lege.
”Før i tiden lå vores hus i et meget fint kvarter. Her var der ikke mange af de lokale børn, der måtte lege med børnene på opholdsstedet. Men hvor vi har hjemme nu, kommer der ofte børn og banker på for at lege. Det gør en kæmpe forskel,” siger Susanne Roed von Qualen.
Derfor blev personalet enige om at søge penge til en motoriklegeplads, der kunne danne rammen om leg med de andre børn i området. Der er officiel åbningsfest for legepladsen 1. september – hvor de lokale folkeskoler også er inviteret. Allerede nu har 50 børn fra skoler i nærområdet tilmeldt sig åbningsdagen.
Udover at give mulighed for leg i lokalområdet, kunne legepladsen også være med til at udvikle børnenes motoriske færdigheder.
”Mange børn og unge, der kommer fra svære baggrunde og har sorg, vold og traumer med, går på tæer. Det er vigtigt, at vi får dem ned at gå på hele foden for at kunne arbejde med deres udvikling,” fortæller Susanne Roed von Qualen.
Træner balancen
Netop fordi de arbejder med børnenes motorik, har to af de ansatte på opholdsstedet taget motorikvejler-uddannelsen, mens de har været ansat. Derfra havde de nogle bud på, hvad sådan en legeplads kunne indeholde.
”Jeg har spurgt de ansatte motorikvejledere, som havde en masse ideer fra deres uddannelsesforløb. Vi har i fællesskab udvalgt, hvad der er vigtigst og fået det flettet sammen i en balancebom, der munder ud i en koldbøttestang, så vi får nogle løsninger, der hænger sammen,” siger Susanne Roed von Qualen og fortsætter:
”Vi håber, at motoriklegepladsen kan være en del af indsatsen ved at styrke børnenes balance, når de klatrer og drejer rundt og snurrer rundt eller vipper og gynger.”
Det er første gang, Fonden Tårnvej har søgt en fond, og Susanne Roed von Qualen er glad for, at en af medarbejderne fandt tiden til det.
”Jeg synes, det er fantastisk at have medarbejdere, der tager sådan et initiativ selv. Grunden til, at man ikke får det gjort er jo, at der er meget drift. Og så er det bare en gave at have medarbejdere, der tager initiativ til at gøre noget ekstra.”
Susannes 4 gode råd til andre sociale tilbud om fondssøgninger
- Afsæt tid til det. Det kan være svært at finde tid til at ansøge om penge, men det er tiden værd. Det kan være en time på en aftenvagt, når børnene er lagt i seng, der gør forskellen.
- Gør forarbejdet. Regn ud, hvad det kommer til at koste på forhånd, så I kan søge pengene på et oplyst grundlag.
- Tænk ud af boksen. Det kan betale sig at gå udenom de etablerede steder. Kender I nogen, der kan bygge legepladsen for jer og derved gøre det billigere?
- Undersøg reglerne. Hvis I fx skal have lavet en legeplads, så sørg for at have sat jer ind i reglerne. I kan eventuelt spørge dem, der inspicerer legepladsen hos jer, hvad der skal til for, at legeredskaberne kan godkendes.